"Als voetballer verdiepte ik mij in alles wat mij beter zou kunnen maken, dus ook in flow. We hebben allemaal het vermogen om in flow te geraken. Dankzij flow kan ieder van ons zichzelf overtreffen." – Ruud van Nistelrooij
MasterCoach Flow in Sports
1) Heb je het gevoel dat je niet alles uit jezelf en je sporters haalt en wil je nog effectiever worden?

2) Belemmeren emoties, gedachten en gevoelens de prestaties van de sporters waarmee jij werkt en/of jouw eigen functioneren?

3) Wordt er door jou of je sporters wisselvallig gepresteerd en komt dat wat in de training wel lukt er niet altijd in de wedstrijd uit?
De nieuwe generatie trainer/coach...

 • Heeft een eigen sportspecifieke visie en maakt van het trainen en coachen naar peak performance (flow) de hoogste prioriteit.

 • Weet hoe hij spelers in hun kracht zet. Heeft hiervoor kennis over individuele voorkeuren naar flow op zowel cognitief, emotioneel als motorisch gebied.

 • Kan goed communiceren en aansluiten bij de behoeften en persoonlijke voorkeuren van spelers.

 • Richt zijn coaching tijdens wedstrijden op de flowervaring om prestaties te maximaliseren. Zijn coaching leidt ertoe dat sporters in flow raken, in flow blijven en in de flow zone terug komen als zij eruit zijn.

 • Verwerkt relevante mentale componenten als weerbaarheid, concentratie en presteren onder druk in de oefenstof en traint de bijbehorende flow skills in de wedstrijdcontext.

 • Heeft kennis van de nieuwste inzichten over motorisch leren en is in staat aan te sluiten bij de leervoorkeuren van zijn sporters waardoor de ontwikkeling van sporters en team sneller en beter gaat.

 • Periodiseert flowervaringen rondom trainingen en wedstrijden en werkt toe naar piekflow.

 • Werkt op systematische wijze aan de teamontwikkeling met als doel teamflow te creëren.

 • Draagt middels de sport bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de sporter op fysiek, mentaal en sociaal gebied.
In februari 2022 start de opleiding MasterCoach Flow in Sports. De opleiding is geschikt voor trainer / coaches met passie voor sport, die voorop willen lopen bij de nieuwste ontwikkelingen in het trainen en coachen.

De coach van de toekomst heeft inzicht in technische, fysieke en tactische onderdelen, en onderscheidt zich in hoe hij op systematische wijze flow (topvorm) kan creëren bij zichzelf, zijn sporter(s) en in het team.

Voor Nederlandse ondertiteling klik op CC
Next Level Trainen & Coachen
Deze opleiding leidt de nieuwe generatie coaches op en brengt de nieuwste inzichten over flow, action types, praktische flow skills, mastercoaching, communicatie, teamontwikkeling en NLP samen.
“Flow sits at the heart of the majority, if not all, of the greatest athletic performances — and those achieved without flow would have been made even more memorable via the experience”

Sue Jackson – Oprichter The Flow Centre
Het programma kan onderhevig zijn aan veranderingen. Wij behouden het recht de opleiding te annuleren indien het minimum aantal deelnemers niet bereikt wordt.
Diploma: MasterCoach Flow in Sports

Duur:
8 maanden (78 uur)

Start:
februari 2022

Eind: december 2022

Rooster: Elke maand is er een cursusdag die over het algemeen plaatsvindt op de woensdag van 14:00 uur tot 21:00 uur. Er zijn in totaal acht cursusdagen.

Locatie: De meeste bijeenkomsten vinden plaats in de omgeving van Utrecht.

Prijs:
€ 2849,- (early bird) - Vanaf zondag 31 oktober is de prijs voor de opleiding € 2999,-

Aanmelden: De inschrijving staat open tot aan de start van het programma. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Informatie:
MasterCoach Flow in Sports
Deze opleiding geeft trainer/coaches inzicht en praktische handvaten over hoe zij Flow bij zichzelf en sporters kunnen creëren, waarmee duurzame optimale prestaties gecreëerd worden.
€2849.00
Bespaar: € 150,-
Let op! Deze aanbieding heeft een tijdslimiet
151
DAGEN
20
UREN
39
MINUTEN
31
SECONDEN
In de opleiding staat de context van de wedstrijd centraal en draait alles om de concrete toepassing. Na deze opleiding:


 • Heb je de belangrijkste inzichten gekregen van 40 jaar Flow onderzoek en ben je bekend met The Scientific Signature of Flow™;

 • Heb je kennis en ervaring opgedaan in The Pathway to Flow™ die The Flow Centre heeft ontwikkeld na 15 jaar ervaring met sporters op het hoogste niveau;

 • Ben je je bewuster van de individuele verschillen die leiden naar Flow en heb je ervaring opgedaan in het benutten van de kracht van het individu en team;

 • Heb je geleerd hoe je jouw wijze van communiceren af kunt stemmen op de individuele voorkeuren van je sporters;

 • Heb je inzicht gekregen en geoefend in hoe je kunt trainen en coachen op Flow;

 • Ben je je bewust van teamflow en kun je vanuit excellent leiderschap interventies inzetten om teamflow te creëren.

In deze opleiding leer je een sportomgeving te creëren die bevorderlijk is voor flow. Dit zorgt ervoor dat je sporters beter presteren, zich sneller ontwikkelen en meer voldoening en plezier ervaren.
Doel van de Opleiding
De opleiding MasterCoach Flow in Sports geeft trainers en coaches inzicht in wat flow is en praktische handvaten om zichzelf en hun sporters in een flow-state te brengen. Op deze wijze worden duurzame optimale prestaties gecreëerd.

Onderdelen die in deze opleiding aan bod komen zijn:
De MasterCoach Flow in Sports is primair ontworpen voor trainer / coaches die werkzaam zijn in de sport. De ervaring is dat managers / leidinggevenden uit het bedrijfsleven en het onderwijs de inhoud uitstekend kunnen toepassen in hun werkcontext.

De opleiding is geschikt voor jou als je:
 • Trainer / coach bent die zijn / haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen om sporters te kunnen begeleiden zodat zij optimaal presteren in hun sport en priveleven.
 • Coachervaring hebt opgebouwd en je een professionele loopbaan wilt ontwikkelen in de sportsector.
 • Manager / leidinggevende bent die zijn/haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen vanuit een sportperspectief.
Voor wie?
Toelatingseisen en procedure:

Voor de MasterCoach Flow in Sports gelden de volgende toelatingseisen:

 • Minimaal twee jaar werkervaring als trainer / coach of manager / leidinggevende.
 • Een intakegesprek met één van de trainers maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure om te toetsen of je persoonlijke- en professionele achtergrond in lijn zijn met de doelstellingen van de opleiding.

De belangrijkste criteria om aan deze opleiding te kunnen deelnemen zijn passie en drive voor sport en coaching, de wil om te blijven leren en een ondernemende instelling.
De unieke achtergrond van elke deelnemer vormt het uitgangspunt van deze opleiding. Elke deelnemer heeft  persoonlijke doelstellingen en een strategie om deze te bereiken. De trainers en mede-deelnemers ondersteunen de ontwikkeling van elke deelnemer.

Het studieprogramma bestaat uit onderstaande thema’s.

 1. Flow en de Stappen naar Flow
 2. Individuele voorkeuren naar Flow
 3. Communicatie & Leiderschap
 4. Trainen en Coachen naar Flow
 5. Teamontwikkeling naar Teamflow.

Het is een praktische opleiding met een stevig theoretisch fundament. Je zult in de praktijk ervaren wat het is om te trainen en coachen op flow.

Voorbeelden van praktijkopdrachten zijn:

 • Je ontvangt persoonlijke Flow coaching;
 • Je gaat zelf flow skills toepassen tijdens een training;
 • Je gaat zelf flow skills toepassen tijdens het coachen van een sportwedstrijd.

Het programma wordt afgesloten met een thesis en een presentatie over de eigen leerontwikkeling.
Programma:
Meer weten over de opleiding?
Werkwijze
We gaan aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, theoretische onderbouwing en ervaringsgerichte oefeningen.

We richten ons ook op jou en jouw eigen ervaringen, want je leert Flow pas echt door het zelf te ervaren. Hierdoor krijg je concrete handvatten die je kunt toepassen in je werk met anderen.

Doordat we in een groep werken met gelijkgestemde en leergierige mensen, zul je zien dat je snel leerervaringen op doet.
Onze werkwijze is...

1. Wetenschappelijk:
Deze training berust op meer dan 40 jaar Flow onderzoek

2. Praktisch:
Leer praktische Flow Skills die de wereldtop ook gebruikt

3. Actie georiënteerd:
Je leert pas echt door het te ervaren en toe te passen
Door wie?
Martijn Leonard is directeur van The Flow Centre Nederland, trainer, coach en auteur. Hij studeerde in 2008 af op het onderwerp Flow in Sports bij Olympische Sporters aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Martijn behaalde zijn mastergraad voor de opleiding Human Resource Management aan de EUR en studeerde sportpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Hij is een gecertificeerd coach bij de internationale coachfederatie (ICF) en volgde o.a. de opleidingen Action Types en ECO Coachen. Martijn is Docent / Consultant bij de Action Types Academy. Hij kwam als voetballer uit voor Feyenoord Rotterdam en is sinds 2002 hoofdtrainer van (betaald voetbal) jeugd, senioren en bij zijn voetbalacademie Next Football. Hij gaf o.a. training bij PSV, SC Heerenveen, NLcoach, ADO Den Haag, FFC in Moskou en aan voetbalcoaches werkzaam op amateur tot Champions League niveau.

Het is zijn passie om talenten tot bloei te laten komen en jou te helpen successen te behalen.
Deze opleiding wordt gegeven door Martijn Leonard en Frans de Kat. Het team van The Flow Centre werkt al meer dan 15 jaar met Olympische Kampioenen en sporters actief op het hoogste niveau in met name Nederland, Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk.
"In gesprek met Martijn merk je aan alles dat hij de materie echt doorgrond heeft. Het delen van inzichten en het tegen hem aanhouden van problematiek ervaar ik dan ook als zeer nuttig. Zijn invalshoek werkt verrijkend en verhelderend voor mij” –  Robert van der Zwan – Trainer/Coach en ondernemer.  
"Martijn is in zijn trainingen goed in staat om samen met de trainers de inzichten concreet toe te passen op het veld. Martijn neemt daarbij de coach, het team en de daarbij horende speelwijze als vertrekpunt. Hij deelt in eenvoudige en concrete taal de inzichten, laat de coaches zelf met oplossingen komen, maar draagt door zijn eigen trainer/coach achtergrond ook goede ideeën en oplossingen aan. Hij heeft hierin een goede balans en laat de trainers in hun waarde waardoor het erg prettig samenwerken is.” –  Berber van der Berg – Sportpsycholoog en topsportbegeleider SC Heerenveen
"Je ervaart de theorie in oefeningen en er is veel interactie tijdens de bijeenkomsten over Flow. Het gaat vanzelf, dat maakt het zo leuk! Martijn creeert een mooie Flow ervaring tijdens zijn trainingen en workshops en kan het iedereen aanraden” –  Stefan Luykx – Docent Ajax Academy en o.a. trainer Aberdeen en ADO Den Haag.  
Frans de Kat is in het bezit van het CIOS-diploma en studeerde af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hierna kwam hij in dienst als district-trainer van de KNVB. Frans behaalde in 2003 het diploma Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro) en was van 2001 tot en met 2003 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Als coach heeft hij een schat aan ervaring opgedaan bij nationale teams en clubteams met zowel mannen- als vrouwen. Daarnaast was hij Hoofd Opleiding bij ADO Den Haag en Hoofd Scouting bij Willem II. In 2014 kwam de Kat in dienst van Arsenal FC, waar hij de jongens onder 18 trainde en coachte en met de o19 Europese wedstrijden speelde. Per 1 juli 2016 werd de Kat coördinator van de voetbalopleidingen bij de KNVB Academie, waar hij verantwoordelijk was voor het opleidingsaanbod voor trainers en coaches, van pupillentrainers tot en met coach betaald voetbal. Hij begeleidde zelf, als UEFA PRO docent, cursisten als Arne Slot, Danny Buijs en Kees van Wonderen.
Op dit moment werkt Frans in het MBO onderwijs als docent en leerjaar coördinator. De Kat is Mastercoach NLP en is TFC Flow coach.
"Frans heeft ervaring en kennis van zaken. Hij kan zich goed verplaatsen in personen en dat omzetten richting de ontvanger. Het zijn voor mij de essenties van een goede docent die ik bij Frans vond tijdens mijn UEFA PRO opleiding. Ik houd van positief-kritische feedback in mijn ontwikkeling als trainer/coach. De werkwijze van Frans sluit hier naadloos op aan; hij verloor bij het geven van feedback nooit de empathie voor mij als persoon uit het oog.

De feedback, de richting en de positieve noot van Frans hebben mij aangezet tot nadenken en handelen om een betere trainer/coach te worden. En nog altijd helpen bepaalde, waardevolle woorden en zinnen mij op dagelijkse basis bij het maken van keuzes." – Kees van Wonderen – Hoofdtrainer Go Ahead Eagles en Assistent Bondscoach Nederlands elftal. O.a. speler geweest bij Feyenoord.
 
Testimonials
Enkele opdrachtgevers
Over The Flow Centre
Susan Jackson is een sportpsycholoog en auteur. Sue is een van de meest geciteerde auteurs rondom Flow en schreef samen met Csikszentmihalyi het boek Flow in Sports. Sue hielp vele sporters, van recreanten tot Olympisch Kampioenen naar de optimale psychologische staat, Flow.
Cameron Norsworthy is een coach, auteur, spreker en ondernemer. Hij kwam als tennisser uit voor UK, en kreeg de Outstanding Academic Achievement Prize toegekend voor zijn publicaties op het gebied van Flow en optimaal presteren. Hij heeft verschillende Wereld-kampioenen gecoacht en sporters in verschillende sporten.
The Flow Centre is wereldleider op het gebied van trainen en coachen van optimale prestaties.

We hebben o.a. Wereldkampioenen, CEO's en vele andere professionals getraind, en meerdere boeken en wetenschappelijke artikelen uitgebracht.

The Flow Centre is opgericht door dr Susan Jackson en dr Cameron Norsworthy.
Wat anderen over The Flow Centre zeggen
"Flow heeft een groot effect op ons leven, of het nu gaat over het surfen van een golf of in onze relaties. Het vermogen om in het moment te zijn, zonder afleiding, is cruciaal. Het helpt ons onze beslissingen, prestaties en kwaliteit van leven te verbeteren. The Flow Centre geeft ons de beste mogelijkheid om Flow te creëren.” – Tom Carroll – drie-voudig Wereldkampioen en verkozen tot de Top 10 beste surfers ooit. 

“Na het volgen van de cursus weet ik welke zaken mijn prestaties blokkeren en belemmeren. The Flow Centre heeft mijn bewustzijn over optimaal presteren naar een nieuw niveau gebracht en kan mijzelf nu managen voorafgaand en tijdens mijn uitdagingen. ” - Steven Thain, ex-atleet

“Je hebt geen idee hoe The Flow Centre mijn leven veranderd heeft. De lessen die ik vanuit TFC meeneem in mijn sport en dagelijks leven zijn onbetaalbaar” Nathan Charles – Australisch Internationaal Rugby Speler
De boodschap van Wereldkampioen Lorraine Huber
Bespaar: € 150,-
Let op! Deze aanbieding heeft
een
tijdslimiet

151
DAGEN
20
UREN
39
MINUTEN
26
SECONDEN
MasterCoach Flow in Sports
Deze opleiding geeft trainer/coaches inzicht en praktische handvaten over hoe zij Flow bij zichzelf en sporters kunnen creëren, waarmee duurzame optimale prestaties gecreëerd worden.
€2849.00
Als trainer/coach heb je ongetwijfeld veel sportspecifieke kennis opgedaan. Maar om topvorm - Flow - te creëren gaat het erom, om boven de stof te gaan staan.

Het komt er dan op aan hoe jij en jouw spelers volledig tot expressie kunnen komen middels de sport. Als dat samenkomt ontstaat er Flow en dat is naar ons idee het mooiste wat er is.                     
Topvorm Creëren 
“The definition of a great team, is one that is in flow more frequently than the opposition”.

Phil Jackson – Coach NBA Chicago Bulls
Ben je nog niet helemaal zeker of je deze opleiding wilt volgen?
Heb jij nu alles wat nodig is om:

- Prestaties te optimaliseren
- Emoties te managen
- Weerbaarheid te vergroten
- Gefocust te blijven als je wordt afgeleid. 
- Te presteren onder druk
- Uitzonderlijke beslissingen te nemen
- Constant hoge prestaties te behalen
- Onder druk te vertrouwen op jezelf en
- Te pieken op het juiste moment
Meer vragen?
Mail martijn(at)theflowcentre.com of bezoek The Flow Centre
All rights reserved
Copyright 2019
The Flow Centre Pty Ltd
Bedankt voor je tijd.
Geniet van je dag.